Lijn & Wijn gaan op reis!

We zijn in Bolivia!

Hoi lieve lezers!

Hier weet een nieuwe update! Dit keer vanuit Potosi, een stad in Boliva met heel traag internet:))

Maar eerst waar we gebleven waren, Santiago de Chile. Hier kwamen we aan na een nachtje in de bus, de afstanden en uren bussen wennen al! Deze reis was maar een uurtje of tien, inmiddels een makkie!
Het zoeken naar een hostel was minder makkelijk, alles was vol of al opgedoekt.. Uiteindelijk beland in een enorm duur hostel, maar wel met zwembad en lekker weer, je raadt het al, dat is wat we de eerste dag in Santiago hebben gedaan. De volgende dag zijn we verhuisd naar een betaalbaar hostel en hebben we nadat Wijnand was opgeknapt (iets verkeerds gegeten) de stad uitgeplozen. Hier hadden we genoeg tijd voor en we hebben dan ook veel gezien. De stad vinden we alletwee heel leuk, vooral vanwege de sfeer! We zijn hier nog beland in een straatact, waar we een rol moesten spelen, altijd leuk die touristen gebruiken... De Chilenen moesten erg lachen, dus we nemen maar aan dat het leuk was. Verder vonden we de wijk Bellavista heel erg leuk, een studentenwijk met veel leuke kroegjes en eettentjes voor weinig geld, ideaal!

Op 1 december was het dan zover, op weg naar Paaseiland! Na een relaxte vlucht van 5 uur werden we onthaald door aloha achtige dansers en danseressen en bloemenslingers! Natuurlijk hebben we meteen een stukje eiland verkend en kwamen we in de buurt van het stadje al de eerste beelden tegen!

Wat is het cool om de Maoi's (de beelden) te zien! Wijnand had al veel gelezen over een expeditie van Thor Heijerdahl naar het eiland en kon dus veel vertellen over de Maoi's en de Ahu's (daar staan de beelden op). Helaas kon hij ook vertellen hoe de beelden verplaatst werden etc, het romantisch mijmeren over hoe de beelden er gekomen zijn en hoe men het toch voor elkaar heeft gekregen was voor de overige toeristen... Wij konden nadenken over hoe de langoren en de kortoren elkaar hebben kunnen afmaken op zo een fijn eiland, ook romantisch toch? De week op Rapa Nui, zoals het eiland genoemd wordt was heerlijk, een plekje om niet meer te vergeten!

Na Rapa Nui hadden we nog een avondje Santiago voordat we weer vertrokken naar Argentinië.
Toch met een beetje pijn in ons hart, de Chilenen zijn ontzettend aardige mensen en we hebben het in Chili leuk gehad! Maargoed het voordeel van een jaar reizen is dat het niet zo erg is om mooie dingen achter je te laten, omdat je weet dat er meer komt!

In Argentinië was onze eerste stop Mendoza, de plaats waar het grootste deel van de Argentijnse wijn vandaan komt. De combinatie van heerlijk weer en de lekkere wijntjes was er eentje om van te genieten, laat dat maar aan ons over! Naast lekker eten en wijn drinken op de terrasjes hebben we ook de Bodega's (wijngaarden) bezocht, lekker op de fiets beetje touren door de wijngaarden en proeven van de wijnen. De fiets hebben we gehuurd bij Mr Hugo, voordat we op pad gingen moesten we al wijn drinken en na de zware tour alweer! Echt een grappige man!

Na Mendoza zijn we een heel eind noordelijker gegaan, naar het plaatsje Salta. De busrit was bizar! Lang en ongelofelijk warm in de bus want de airco deed het niet meer, gelukkig was het buiten nog warmer toen we uitstapten! Salta is een leuke stad, en we hebben hier een prachtige tour gedaan. Zoveel kleuren berg hadden we nog niet eerder gezien! Ook leuke mensen ontmoet, dus gezellige avonden!

Toen was het zover, op naar een nieuw land! We zijn met de bus naar een klein dorpje in Argentinië gegaan waar je een straat uit moest lopen om Bolivia in te kunnen. Lange rijen voor de grens, maar uiteindelijk zijn we toegelaten! En wat een verschil al direct, de busreis was bizar, vol met kinderen, prachtige oude vrouwtjes met bolhoedjes en verkopers. En geen asfalt te bekennen op onze reis naar Tupiza, cool! Vanaf Tupiza hebben we een vierdaagse tour geboekt naar de zoutvlakte van Uyuni. Onderweg zijn we de meest mooie landschappen tegengekomen, onze hoogtepunten waren het rode meer en het groene meer, bizarre kleuren, wonderschoon! En het reizen door de woestijn met bergen in de mooiste kleuren. De laatste dag hebben we het grootste zoutmeer ter wereld bezocht, met zonsopgang, was erg bijzonder.

Inmiddels zitten we in Potosi, de hoogste stad ter wereld, 4060 meter hoog. Vandaag hebben we de mijnen bezocht waar zilver gewonnen wordt. In de mijnen zijn nog ongeveer 15.000 mensen aan het werk onder bizarre omstandigheden. We hebben een aantal mijnwerkers ontmoet en gesproken en een poging gedaan ook een bak met stenen over een rails te duwen in 30 graden hitte door nauwe gangen, maar onze kwaliteiten liggen elders... Voor ons echt iets om te onthouden voor als we weer aan het werk gaan, een baaldag is niets vergeleken met het werk in de mijn!

We hebben erg genoten van Chili en Argentinië, de mensen zijn leuk, het reizen erg relaxed. Maar in de paar dagen in Bolivia hebben we al zoveel nieuwe dingen gezien, de mensen zijn anders, de omgeving is anders, de prijzen, het eten. De standaard qua luxe die we tot nu toe gewend zijn is anders, een hostel zonder water is geen uitzondering. Maar we genieten des te meer, hier zijn we naar op zoek!

We hebben het nog erg naar ons zin en we zijn alweer twee maanden onderweg. Het wordt al echt ons leventje! En wat vliegt de tijd! Natuurlijk missen we iedereen, maar de reacties en mailtjes zijn erg leuk!

Voor iedereen natuurlijk een hele fijn kerst gewenst!!! En alvast een heerlijk 2011 met veel geluk en liefde!!

Veel liefs lijn&wijn

Mark de Boer

Hoi Marlijne,

Echt geweldig verhalen! Super om te lezen. Ben echt jaloers. Gelukkig ga ik vanaf 16 februari hetzelfde doen: namelijk een jaar lang reizen :-) Toen ik jouw verhalen hoorde was ik er ook al lang mee bezig maar kon nog niets vertellen! Nog heel veel plezier!!

Mark

Regina

Weer terug in Nederland bij moeder op de bank lees ik met weemoed jullie leuke verhalen over al die herkenbare plaatsen! Geniet ervan, voor je het weet is het voorbij...:(

Anne Elshout

Dag wereldreizigers,

fijn om weer even iets van jullie te horen. Stiekem al een beetje ongerust maar zo te lezen hebben jullie het helemaal prima. Jullie ook fijne feestdagen en een heel gelukkig en avontuurlijk 2011.

Kan ik jullie ook foto's toesturen? Onze Madelief groeit als kool dus misschien vinden jullie het leuk om een kleine update te krijgen. Ik kan ook Valentijn vragen iets op Picasa te zetten en dan de link mailen als dat makkelijker is. Laat maar even weten,

Groetjes Anne en Madelief

Nathalie

Wat heerlijk om te lezen!!!
Wij zijn nu ook aan het pakken, maar dan voor een enkele reis van 20 km.....
Blijf nog lekker genieten en laat ons meegenieten met jullie geweldige verhalen!
Kus!

judith (e.)

(heee zie ik hierboven? een achternaamgenoot!)

wat geweldig allemaal en die foto van jullie met die auto op de zoutvlakte, een plaatje! heel fijne kerstdagen gewenst en een mooi o&n. gaan jullie dat ergens op een eiland vieren?

kus! judith

John Boekhout

Ik zit hier op kantoor met buiten de sneeuw jullie verhaal te lezen en lekker weg te dromen. Geniet er van. Leuk om het te lezen en de foto's te zien, Groet, john

Marlie

Leuk om te lezen, nog 5 dagen werken en dan mogen wij ook ;) Ben ook benieuwd naar Peru...

X Mirjam

Super tof zeg! Houden jullie ook bij hoeveel terrasjes je al gepakt hebt?
Hele fijne feestdagen en geniet ervan!

liselotte

wat een avonturen weer, leuk hoor!

Liedewij

He wijn en lijn!
Klinkt te gek! Sven en ik zijn weer even in Nederland voor de kerst, jammer dat jullie er niet bij zijn, maar gelukkig kunnen we al jullie verhalen horen in mei, ik kan niet wachten,
dikke kus van je-nu-dertig-jarige zus!